Чорна Четверговая СІЛЬ - корисна приправа !
Чорна сіль раніше була дуже поширена у східних слов'ян, та й не тільки. Рецепти її приготування можна зустріти і у північних скандинавських народів і у Європі. Чорна сіль широко застосовувалася при лікуванні різних хвороб і ритуальних обрядах. У нас її прийнято готувати в печі на чистий четвер.
Один из способов получения, так называемой, черной «четверговой» соли заключается в обжиге в русской печи соли, смешанной с квасной гущей или ржаной мукой и водой, иногда добавляют сушеные травы для лучшего аромата.
Готовили соль на Страстной неделе в Чистый четверг и в канун других православных праздников. Полученную после обжига в печи соль освящали в церкви и употребляли в пищу. Хранили ее весь год и использовали как лекарство от желудочных заболеваний.
Черная соль – это уже не «белая смерть», она безопасна для людей, страдающих хроническими заболеваниями. И просто вкусная!
Під дією високих температур у солі в рази зменшується кількість шкідливого хлору. Зазвичай він пов'язаний з натрієм і навіть при незначному передозуванні в організмі порушується калієво-натрієвий баланс. Недолік калію впливає на роботу серцево-судинної системи.
Корисні властивості і склад
Чорна сіль насичена калієм, а також селеном, кальцієм, іонами магнію та іншими мікроелементами, підвищують її харчову і дієтичну цінність. Вона набагато менше утримує воду в організмі, тому підвищується похудательной ефект.
Завдяки своїм корисним характеристиками особливо показаний цей продукт особам із захворюваннями серця, нирок і порушенням нормального рівня артеріального тиску. Іони магнію, калій і кальцій, безумовно, позитивно впливають на стан кісткової системи та зубів людини. Цей продукт прийнято відносити до розряду адсорбуючих. Ефективність очищення організму і лікувальний вплив чорної четвергової солі відбувається за рахунок наявності в ній вуглецю. А її дія часто порівнюється з тими ж діями активованого вугілля.
Шкоди та протипоказання
Дані про шкоду такого продукту як чорна четверговая сіль в даний час не виявлено. Більш того свою високу ефективність і нешкідливість ця приправа доводила сотнями років, а наші пращури з пошаною ставилися до цього унікального продукту. Єдиним застереженням при використанні чорної четвергової солі, як і у випадку з звичної харчової, є її вживання в помірних кількостях.
- «Пророщені зерна», застосування«Пророщені зерна» рекомендують вживати дорослим різного віку, жінкам під час вагітності та в період годування груддю, а також дітям із 3-річного віку.Повна версія статті